Throwback naar de geschiedenis van modeshows Aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw ontstond het idee om modellen de modecollectie te laten presenteren. Haute couture modeontwerpers lieten meestal actrices of dansers hun modecollectie presenteren in hun huis. Fotografen waren daarentegen niet toegestaan om het uitlekken van de collectie te voorkomen.De modeweken, ofwel de ‘fashionweeks’ zijn zeer belangrijke jaarlijkse evenementen in hoofdsteden over de hele wereld. De eerste modeweek was dan ook in New York 1943, gevolgd door Florence in Italië in 1951. Echter werd Florence omgeruild voor Milaan in 1958, had Parijs haar eerste modeweek in 1973 en London in 1984.‘The new look’ werd gecreëerd door Dior, de ontwerper was een van de eerste die fotografen toestond foto’s te maken van de shows. Hierdoor veranderde de focus van de modeshows van klanten naar publieke publiciteit.
In de jaren ‘70 nam de confectiemode de haute couture over. In de daaropvolgende 10 jaar bracht de Britse mode een rebelse look naar de modeshows, waarbij Vivienne Westwood afstand nam van de tradities.
In de jaren ‘90 kwam er dan ook een revolutie in de mode industrie, supermodellen als Cindy Crawford en Claudia Schiffer namen de focus van ontwerpers af. Het ging niet alleen meer om de kleding, ook de modellen, de sfeer, het decor en de locatie waren net zo belangrijk.
De nieuwe generatie modeshowsTraditionele modeshows hebben vaak hetzelfde concept zonder al te veel vernieuwing.Dit begint echter te veranderen door de komst van de mixed media industrie. Accenture Nordics presenteerde tijdens de
Helskini Fashion Week 2019 vele mogelijkheden voor samenwerkingen tussen mode en technologie. Er zijn bijvoorbeeld beperkte zitplaatsen en mensen die modeshows willen bijwonen komen vanuit heel de wereld, wat dus kan resulteren in teleurstellingen. Ook zijn de kosten van de modeweken enorm. Wanneer technologie en mode samenkomen, is het resultaat een modeshow die toegankelijk is voor een groot publiek van over de hele wereld.
Volumetrische video kan een oplossing bieden voor modeshows en hierdoor een breder publiek trekken. Kijkers kunnen meekijken waar en wanneer zij willen, via het internet is het namelijk mogelijk om de modeshow te live streamen. Door technologieën als volumetrisch video kunnen mensen van over heel de wereld –die niet aanwezig kunnen zijn vanwege de locatie of beperkte plaatsen- toch de modeshow meemaken alsof zij er écht bij zijn.