4DR Studios insights #1: Het veranderen van de lengte van een volumetrische videosequentie
13 februari 2020
4DR Studios insights #3: Social media filters met volumetric video
24 juni 2020

 

Uitdaging 2: Audio & volumetrische video


De kracht van audiosynchronisatie

In het begin van 4DR Studios (oktober 2019) nam onze HOLOSYS-apparatuur alleen de videobeelden op en geen geluid, wat betekende dat wij het geluid apart moesten opnemen. Maar wij hebben een update gehad!

In het huidige HOLOSYS-systeem wordt de ruwe audio (inclusief ruis en achtergrondgeluiden) opgenomen, dat is hoe het HOLOSYS-systeem werkt. Om de controle te bewaren, wordt de audio in ons eigen audiosysteem opgenomen. Als wij aan het opnemen zijn in de studio bewerken wij de audio namelijk zelf, zodat de ruis en achtergrondgeluiden direct eruit worden gefilterd en de stemmen van de opgenomen personen in de studio goed en duidelijk klinken. Door experimenteren kwamen wij erachter dat ons eigen audiosysteem meer mogelijkheden biedt en een hogere kwaliteit. Dát is ook de reden waarom wij de audio uit ons eigen audiosysteem gebruiken om deze verder op te poetsen.

Tijdens de opnames bepaald de volumetric sound engineer waar de audio precies vandaan moet komen, want de audio heeft in de volumetric videostudio geen één focus punt, maar wel 32 focus (!) punten. In het eindproduct bepaald de positie van de kijker waar de audio vandaan komt. Het is dus belangrijk dat de audio vanuit elke hoek in de studio dezelfde kwaliteit heeft. Daarnaast nemen wij van elke opgenomen scène, meerdere takes op en worden er dus ook meer audiofiles gegenereerd. Als bekend wordt welke scène er wordt gebruikt in het eindproduct, dan wordt de daarbij horende audio apart in een geluidsstudio opgepoetst en vervolgens synchroon gelegd met de volumetric video.

De zwaarte van volumetric video

Een volumetric video kan behoorlijk zwaar zijn op mobiele apparaten, een muziekvideo van 3 minuten kan makkelijk meerdere gigabytes verbruiken als je niet oppast. Ook het toevoegen van te veel activa kan ervoor zorgen dat de volumetric video als een buffer fungeert, waardoor er a-synchronisatie tussen de audio en video ontstaat. Je internetsnelheid is natuurlijk wel een cruciale factor in het afspelen van de video, maar wij kunnen die snelheid niet bepalen. Wel kan de volumetric capture operator de content zo klein mogelijk maken: lengte en grootte van de video bepalen, hierdoor wordt de content minder zwaar en is het voor het mobiele apparaat minder zwaar en kan het de video makkelijker afspelen. In tegenstelling tot de volumetric opname, kan je de bijhorende audio wel verkleinen omdat je deze makkelijker kan comprimeren.

Om de volumetric video opname en de audio synchroon te laten lopen bereiden wij een clicktrack voor. Deze clicktrack is hoorbaar voor de gefilmde personen in de groene studio. De clicktrack heeft 2 belangrijke functies:

1: Als de clicktrack loopt, horen de gefilmde personen in de groene studio bijvoorbeeld 1 of 2 clicks, wat betekent dat zij op deze specifieke momenten getimede handelingen kunnen uitvoeren.

2: Met deze clicktrack kunnen wij de audio en video samen synchroon leggen.

Met praktische tools, creatief en logisch nadenken kom je natuurlijk een heel eind!

Check de muziekvideo van Clouseau waarin volumetric video en de muziek mooi synchroon lopen! Deze videoclip kun je downloaden via de App Store & Google Play.
 

Meer weten over de mogelijkheden van Volumetric Video?

Stuur een e-mail

(0031)40 792 00 35